Histoies de Parfums - 1969

 "Dünyanın en iyi üst notalarından birine sahip. Kadifemsi, gizemli, yumuşak, homojen ve çok özgün bir parfüm."

Tür: Eau de Parfum (Unisex)
Üst Nota: Şeftali
Orta Nota: Kakule, gül, karanfil, beyaz çiçekler.
Alt Nota: Çikolata, kahve, paçuli, misk.
Burun: 
Gerald Ghislain
Yıl: 2001

Uzun zamandır yazmıyordum ancak bugün bazı parfümlerimin bozulduğunu anladım ve bu his bende parfümlere verdiğim değerin azaldığını düşündürdü. Böyle olunca haliyle biraz üzüldüm ve yıllardır yorumlamamı bekleyen pek çok parfümden bir tanesini seçmek istedim. Muhtemelen takipçisi ve kullanıcısı az bir parfümle bloguma yıllar sonra dönüş yapıyorum. Bu yüzden beni bağışlayın ama zaten ilk sırada yer alan parfümümdü.
Niş bir parfüm ile karşınızdayım. Histoires de Parfums çok bilinmez çünkü fiyatları ciddi anlamda yüksek. Harmanına baktığınızda gerçekten insanda büyük bir heyecan uyandırıyor. Sert ve yumuşak çiçeklere kahve ve çikolata eşlik ediyor. Çoğu parfümü harmanına bakarak az çok burnumda canlandırırım ve çoğunlukla da beklediğim gibi çıkar ama açıkçası bu parfümü canlandırmanız bile çok zor. Kendisi unisex bir parfüm ve adından da anlaşılacağı üzere cinsel devrimi sembolize ediyor. Unisex parfüm yapmanın oldukça zor olduğunu da bilerek duygularımı yazımın başında paylaşmak istiyorum: Çok başarılı!

Üst nota üzerinde genellikle çok durmasam da 1969'da bunu yapmanızın imkanı yok. Kokladığım en iyi ve en özgün üst notalardan birisi. İnanın ki şu ana kadar kokladığınız hiçbir kokuya benzemeyecektir ve çok çarpıcı bir üst nota. Tek tek esansları ayrıştırmanız çok zor çünkü oldukça homojen bir harman var. Mesela şeftali diyor ve şeftaliyi birinci dakikanın sonlarına doğru alıyorsunuz ama alışık olduğunuz bir şeftali değil. Çok kadifemsi bir şeftali ve zaten parfümün üzerinde de kadife şeftali yazıyor. Yumuşak olmakla birlikte sizi hiçbir şekilde tatlılıkla boğmuyor. Şeftaliyle birlikte yine turunçgilimsi meyveler hissettim ben ama öyle freş bir tarzda değil. Yine yumuşak. Yaklaşık üç dakika sonra eğer burnunuz iyiyse kakuleyi, karanfili ve yine kadifemsi gülü hissedeceksiniz. Ancak dediğim gibi harman o kadar iyi homojenize olmuş ki sizin düşünmenize pek fırsat vermiyor. Müthiş bir duygu seli eşliğinde açılıyor koku ve hiçbir esans çıkıntılık yapmıyor. Herhangi bir cinsiyet de belirtmiyor. Alttan gelen esanslar yumuşak ve  kadınsı histterirken üstteki notalar çarpıcı ve maskülen geliyor. Normalde parfümleri iyi betimlemeye çalışırım ancak bunu betimlemekte çok zorlanıyorum. Olsa olsa şeftali ve portakallı çikolataya benzer bir koku diyebilirim. Şu ana kadar kokladığım en iyi üst notalardan diyebilirim ve hatta belki de en iyisi. Ayrıca yine en çarpıcı ve hafızalara kazınan üst notalardan birisi. Buram buram karakterini koyuyor ortaya.


Hiçbir notası üst nota kadar çarpıcı olamaz ama diğer notalar oldukça akılda kalıcı. Orta notada biraz çatallanma söz konusu. Yer yer size şipre bir kokuyu anımsatıyor ama bunu yaparken de oldukça kapalı, derimsi bir yapısı var. Yani kadifelik ile ekşilik arasında bir dengede durmaya çalışıyor gibi. Karanfil, kırmızı gül gibi koyu kokular var sanki ama daha tütsümsü bir şekilde burnunuza geliyor. Yine üst notada dediğim gibi her esansı tek tek alamıyorsunuz. Yine mükemmel bir homojenliği var ve yine ben bir şeye benzetmekte çok zorlanıyorum ama deneyeceğim. Parfümleri renkler ile eşleştirmeyi seven birisi olarak söyleyebilirim ki bu parfümün rengi siyah-kırmızı. Sanki V for Vandetta filminin kokusuymuş gibi hissettiriyor. Şimdi bir siyah kadife kumaş hayal edelim ama bu kadife dünyanın en kaliteli kadife kumaşlarından birisi olsun. Yine dünyanın eşsiz yerlerinden getirilen hafif çikolata, gül, karanfil, şeftali kabuklarının kokularından oluşturulan ve alanında en iyi parfümörlerin belirlediği bir oran ile oluşturulan bir esans karışımı bu kumaşa damlatılmış olsun. Daha sonra bu kumaşın altı ay dinlendirilmeye bırakıldığını ve kapalı bir ortama alındığını hayal edin. Altı ay sonra ilk açan sizsiniz ve kokluyorsunuz. Koyu, kapalı ama bir o kadar çarpıcı ve esrarengiz bir kokuyla karşılaşıyorsunuz. İşte 1969'u en iyi betimleyebileceğim hali bu.

Alt notaya geldiğimizde ise yine kadifemsi ve tatlılık barındıran kokuları andırıyor. Hani tam benzemese de beklemiş Dior Homme gibi düşünebilirsiniz. Sadece vanilya ağırlıklı değil de çikolata-kahve tadında bir tatlılık var. Emin olun yine ne çikolatayı ne de kahveyi baskın bir şekilde hissedemeyceksiniz. Çok dikkatli ve konstantre koklarsanız duyabilirsiniz ama harman homojenliğini koruyor. Alt notası diğer notaların aksine daha dingin. Daha yumuşak ama hala esrarengiz kokmaya devam ediyor. Her ne kadar Dior Homme dediğim için aklınıza başka parfümler gelmişse de emin olun yine oldukça özgün. Sadece diğer notaları kadar değil. Ben alt notasını çok seviyorum. Çok temiz ve yumuşak bir koku.


Gelelim sonuca. Şu ana kadar yorumlamakta en zorlandığım parfümdür kesinlikle. Çok profesyonel ve deneyimli olsanız da sizi feci halde zorlayan bir parfüm. Genel karakteristiği kadifemsi, kapalı ve yumuşak ama yer yer şipremsi tarzda ortaya çıkan meyve dokunuşları sizin sıkılmanızı engelliyor. Yine de bu o kadar yeterli değil. Uzun süre kullanırken biraz sıkılabilirsiniz bu durumdan. Nota geçişleri çok çok iyi ve her notanın kendine has bir karakteristiği var. Üst notası harika ve kapağından kokladığım parfümler arasında en güzel kokanlardan. Cinsiyetsizliğinin hakkını sonuna kadar veriyor ama benim için daha çok erkeksi bir parfüm bu. Maskülen bir erkekten ziyade biraz gizemli ve karizmatik bir erkek gibi hissettiriyor. Her cinsiyetin ve cinsel yönelimin kullanmak isteyebileceği bir parfüm olduğunu düşünüyorum ki cinsel devrimi temsil eden bir parfümden de bu beklenirdi. Özgünlük konusundan kesinlikle zirvelerde. Başka bir parfüme benzemiyor. Yine çarpıclık konusunda çok iyi. Bir kere duyduğunuzda onu hemen tanıyabilirsiniz. Kalıcılık baya iyi zaten parfüm formatında. Fark edilirlik olarak da çok iyi ama biraz daha tensel bir parfüm. Bu yüzden de az sıktığınızda kapalı ortamları da idare edecektir. Tensel parfümlerin sizin karakteriniz ile uyumu da  çok önemlidir. Kış ve güz için daha iyi gideceğini düşündüğüm parfümlerden. Özel gecelerde veya kaliteli ortamlarda kesinlikle sizi taşıyabilecek bir parfüm. Gizemli yanı aynı zamanda kokuyu da çekici bir hale getiriyor. Her ne kadar sizler için anlatmaya çalışsam da inanın ki bu parfümü bir kere koklamanız gerekir anlamak için. Fiyatı çok pahalı olduğu için günlük kullanıma uygun değil ama maddi durumunuz iyiyse olabilir. Çoğu niş parfüm gibi sadece isimden ibaret olmadığını düşünüyorum ve niş olmanın hakkını verdiğine inanıyorum. Fırsatınız olursa mutlaka denemelisiniz. Maddi durumunuz çok özgür değilse kör alış yapmanızı tavsiye etmem. Manevi yönden şu ana kadar aldığım en değerli hediye, en değerli kişiden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder