Hermes - Un Jardin Sur Le Nil

"Hem yeşil, hem sulu, hem buruk, hem de topraksı... Gerçekten 'Nil'de Bir Bahçe' ismine yakışır kalitede. Özgün, zarif, doğal ve devrimsel bir eser. "

Tür: Eau de Toilette (Unisex)
Üst Nota: Yeşil mango, greyfurt, domates, havuç.
Orta Nota: Portakal, şakayık, su kamışı, nilüfer, sümbül.
Alt Nota: Laden reçinesi, iris, tarçın, misk, tütsü.
Burun: Jean-Claude Ellena
Yıl: 2005

Açılışı misket limonu kabuğuna çok benziyor. Notaları hiç bilmezseniz doğrudan misket limonu dersiniz hatta. Oldukça acı bir açılış. Terre'yi o kadar andırıyor ki bu bölümde sanki Terre'nin temelleri bu dönemde atılmış gibi. Tabi notalara baktığınızda bu etkinin greyfurt kaynaklı olduğunu görüyorsunuz. Eğer mango kokusunu bilmiyorsanız acı bir greyfurt gibi geliyor ama mangoyu biliyorsanız, Nil'in net bir mango kokusu olduğunu anlarsınız. Özellikle mangonun biraz daha yeşil kısımları ya da kabuğunun kokusu gibi. O tadı biliyorsanız burnumuzda canlanır koku. Yani greyfurt açılışının ardından çok ama çok doğal bir mango kabuğu kokusundan oluşuyor üst nota. Domates ve havuç kokusundan bahsedilse de açıkçası ben o kadar baskın bulmuyorum bu kokuları. Daha çok yeşil, olmamış bir domatesin buruk kokusu gibi bir koku. Üst notayı gerçekten misket limonu ve mango kabuğu kokusu ile anlayabilirsiniz. Koyduğum ilk fotoğrafta kivi olsa da notalar arasında kivi yok ama mevcut karışım tüm parfüm boyunca size kivi kokusuna yakın bir koku veriyor gerçekten. Bu da kafanızda bir fikir oluşturabilir.

Mango kokusu orta notada da devam ediyor. Yani üst nota gayet baskın. Bu enteresan çünkü Ellena'nın Terre'sinde de üst nota baskındı. Karakter olarak benzer iki parfümün bu şekilde ortak bir özelliğe sahip olması da garip. Peki ne oluyor orta notada? Yeşil kokular ekleniyor ama düşündüğünüz gibi ferah değil. Buruk yeşil kokular. Böyle hafiften nemli ve kirli yeşil kokular gibi. Size nilüfer hissiyatını veriyor gerçekten ve hakikaten Nil gibi bir nehirde seyahat ediyormuş gibi güzel bir duyguya sokuyor sizi. Ancak kesinlikle net bir şekilde her bir esansı duymanız zor. Bence ana teması hala mangonun kabuğunun, özellikle yeşil bölümlerinin buruk kokusu. Bunu destekleyen portakal kokusu da gayet net. Yeşil kokuları ise anlayabilmeniz zor. Her zaman yaptığım gibi betimlemek istiyorum ama Nil için zor bu durum. Koklamadan burnunuzda canlanması zor bir parfüm. Yine de deneyeceğim. Nilüfer gibi nemli çiçekleri toplayıp, hatta kökleriyle birlikte, tuzlu yapıda bir nehir toprağına koyduğunuzu düşünün. Bu yeşilliklere bambuya ve sarmaşığa benzer yabani ve doğal şeyleri de parçalayıp ekleyin. Bu karışımın üstüne bolca mango kabuğu serpin ve biraz da portakal kabuğu atın. Sonra da hafif çiçek yaprakları serpiştirin. İşte buna benzer bir koku. Yani buruk, acımsı, tuzlu ve hatta toprağımsı bir havası var. Tüm bunlar varken o yeşil havasını da size gayet hissettirebiliyor. Gerçekten Nil'de bir bahçe gibi. Temiz, dinlendirici ama ferah değil. Kendine has bir bahçe.


Alt nota parfümün en gösterişsiz ve sıradan bölümü aslına bakarsanız. Misk kokuları eşliğinde biraz tatlılaşıyor ama ciddi bir karakter değişimine uğramıyor. Parfümün ana notası üst nota. Orta nota da bu notayı destekler nitelikte. Alt notada devrim falan yaşamıyor. Bana sorarsanız benzeri parfüm bulması çok zor. En benzeyeni yine Ellena'nın eseri olan Terre. O da sadece başlarında benziyor. Uzun süre kullanırsanız farkları daha iyi anlarsınız. Terre daha turuncu, topraksı ve maskülen iken Nil daha yeşil ve üniseks bir koku ama Terre kesinlikle Nil'e selam çakan bir parfüm. Çok doğal ve kaliteli parfüm. Bence başyapıtlardan birisi. Çok zarif. Öyle herkesin beğeneceği piyasa parfümlerinden değil. Daha çok özel bir şişede sahip olunması ve arada koklanarak terapi yaşanması gereken bir parfüm gibi. Sizi alıp uzaklara götüren parfümlerden anlayacağınız. Deneyimli kullanıcılara hitap ediyor. Ona kötü diyen kişilerin parfüm deneyimi çok düşüktür. Öyle seksi, cezbedici bir parfüm bekleyenler de zaten Nil'i beğenmesin zaten. Şahsen ilk versiyon Fahrenheit kadar başarılı bulduğum ender parfümlerdendir. Onun kadar güzel bulmasam da ondan doğal olduğu kesin. Birbirinin kopyası olan niș parfümleri düşündüğümde bir nișten çok daha niș kokan bir parfüm. Kesinlikle parfüm piyasasına yenilik katan ve iz bırakan parfümlerden. Ayrıca kokladığım üniseks kokular içerisinde gerçekten en üniseks olanı. Belki yüzde 55 kadın diyebilirim sadece. Yine de deneyen çoğu kişinin bu paraya değer mi diyeceğini düşündüğüm için herkese gözü kapalı tavsiye edemem ama parfüm sevdalıları dolabında bulunması için gözü kapalı alabilir. Her mevsime gidebileceğini düşünsem de bahar aylarına daha şık olacaktır. Havalar biraz sıcak olduğunda yağlı mango kokusu, biraz daha soğuk olduğunda ise misket limonumsu kokusu daha ağır basıyor. Kalıcılığı gayet iyi, fark edilirliği de bir EDT için normal seviyelerde. Rüzgarlı havalarda çok hoş bir koku salabilir etrafa.


Özetle çok başarılı bir başyapıt. Gerçi yeterince özetledim ama yine de önemini vurgulamak istiyorum. Çok minimalist yapıda, zarif, kimseyi rahatsız etmeyen, yeşil bir parfüm. "Nil'de Bir Bahçe" ismini çok güzel yansıtıyor. Zaten Nil'den esinlenerek yapılmış bir parfüm. Sizi vıç vıç boğan meyve parfümleri gibi değil. Bir asaleti var. Hermes'in en başarılı parfümlerinden ve belki de en başarılı parfümü. Niş parfümlerin çoğundan daha başarılı. Çok deneyimsiz kişilerin bulaşık deterjanı ya da kolonya gibi yorumlarına aldırış etmeyin. Tek eksi yanı eğer çok gösterişli parfümleri seviyorsanız size hitap etmesi zor. Zarif bir parfüm çünkü. Hem erkeğe hem kadına gayet de gider. Bir diğer handikapı ise sahtesini yapması kolay bir parfüm. Çakma parfüm önerisi yapacak biri hiç değilim ama bir seferlik yapacağım. Tutaste markasının Nil uyarlaması gerçekten orijinaline çok benziyor. Detaylı koklarsanız orijinalindeki kaliteyi ve mango kokusunu daha iyi alabiliyorsunuz. Çakması biraz daha yeşil turunçgilli ama gerçekten oldukça yakın yaptıkları için de tebrik ederim. Tabi siz yine de orijinalini alın ve keyfini çıkartın. :-)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder