Christian Dior - Fahrenheit (Reformüle)

"Menekşenin baskınlığı fazlasıyla artırılarak harmanın dengesi bozulmuş bir Fahrenheit..."

Tür: Eau de Toilette (Erkek)
Üst Nota: Sicilya mandalinası, lavanta, muskat, sedir ağacı, bergamot, papatya, limon.
Orta Nota: Menekşe, hanımeli, karanfil, alıç, sandal ağacı, yasemin, inci çiçeği.
Alt Nota: Deri, tonka fasulyesi, amber, paçuli, misk, vetiver.
Burun: Maurice Roger & Jean-Louis Sieuzac
Yıl: 2000 (Orjinali 1988 çıkışlı olan parfümün reformüle versiyonudur.)

Hayatımda kokladığım en güzel kokudur Fahrenheit. Bunu üstün kalitesinden falan dolayı söylemiyorum, tamamen kişisel zevk. Özellikle çiçeksi notaların eşliğinde bir erkek kokusu olarak oldukça başarılı geliyor ve kesinlikle ayrı bir tarz. Ancak gel gelelim ki bu parfümün formülü Dior tarafından çok önceleri değiştirilmiş. Eski versiyonunu uzun süre kullanamadım malesef ama defalarca kokladım ve üzerimde taşıdım. Gönül isterdi ki 100 ml'lik bir şişesini bitirebileyim. Olmadı. Yine de biraz tesadüf eseri eski versiyonunu bulabildim. İyi ki de bulmuşum. Bloğumda eski versiyonu ile ilgili yapmış olduğum incelemeyi bulabilirsiniz. Bu inceleme parfümün yeni versiyonu üzerine kurulu ve sürekli olarak ikisi arasındaki farkı anlatmaya çalışacağım.

Üst notadan başlayalım. Eski versiyonu mis gibi çiçek ve turunçgillerle açılırken yeni versiyonu daha yanık bir kokuyla açılıyor. Eski versiyondaki alıç kokusu yeni versiyonda yok gibi. Eski versiyon daha hafif ve her mevsime uyarken, yeni versiyonu daha sert ve sonbahar-kış kokusu gibi. Temel yapı olarak birbirlerine benzeseler de kesinlikle eski versiyonundaki dinginlik insanı çok daha fazla cezbediyor. Yeni versiyon çok reçinemsi bir halde sizi karşılıyor. Bir müddet sonra, yani orta notaya yaklaştıkça ikisi de birbirine benzemeye başlıyor.

Orta notaya doğru geçerken eskisindeki menekşenin baskınlığını bulamıyorsunuz (İleride değişecek bu durum). Bunun yerine karanfil daha fazla artırılmış gibi geldi bana. Eskisinde hissettiğiniz mis gibi hanımeli kokusu da oldukça zayıflatılmış halde. Var olan menekşe kokusu ise daha sert bir hale gelmiş ki bunun karanfil esansının artırılmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Unutmadan belirteyim ki iki versiyonda da esansları tek tek almanız kolay değil çünkü parfüm tek bir bedendeymiş gibi kokuyor. Harman çok iyi dengelenmiş durumda. Bariz alabileceğiniz kokular menekşe ve deridir. Orta nota hakkında bir kıyaslama yapacak olsam kesinlikle eski versiyonunu tercih ederdim. Çünkü genele hitap olarak çok daha başarılı bir duruşu vardı. Yeni versiyonda erkeksilik biraz daha fazla. Eski versiyonda benim bakır tozu kokusuna benzettiğim koku yeni versiyonda çok fazla değil. Bunun yerine insanların mazot ya da benzin kokusuna benzettiği koku yeni versiyonda gerçekten daha baskın bir halde. Asilbentin artırılmış olması çok olası. Yine de belirtmeliyim ki insandaki Fahrenheit yoksunluğunu yeni versiyon da karşılıyor ama kesinlikle çiçek özlerinin kokusunu özlüyor insan. Özellikle eski versiyondaki menekşenin duruşunu çok daha fazla beğendim. Üst ve orta notayı özetleyecek olursam, normal Fahrenheit kokusundaki turunçgil ve çiçek özlerinin azaltılmış hali diyebilirim.

Orta nota ile üst nota arasında enteresan geçişler yaşadım açıkçası. Çünkü yeni versiyonda menekşe kokusu gittikçe artmaya başladı. Büyük ihtimalle menekşeyi bir şekilde alt notaya yerleştirmişler ve sonradan geliyor kokusu. Hatta sabunumsu bir koku oldu desem yeridir. Menekşe sabunu koklarsanız bu kokuya çok yakın bir koku alırsınız. Bu bölümlerde temel fark; eski versiyonda çok hafif kokan bir deri üzerine inşa edilmiş dengeli çiçeksi kokular varken, yeni versiyonda yine deri üzerine inşa edilmiş menekşe ve karanfil ağırlıklı çiçeksi kokular var. Dengeli kokuları her zaman sevdiğim için eski versiyon yine tercihimdir bu kokuda ama menekşe kokusunu da çok severim açıkçası. Tabi burada menekşe kokusundan söz ediyorum sürekli ama bunu bir yere dayanarak konuşmuyorum. Burnum direk olarak menekşe var diyor iki parfümde de ve bence kesinlikle menekşe bu. Eski versiyon daha hafif ve dengeliyken, yeni versiyon daha yanık ve köşeli bir yapı oluşturmuş. Eskisinde sanki birçok esans orantılı olarak harmanlanmışken, yenisinde birkaç esansın ağırlığı diğerlerini bastırıyor.


Alt notada ise yine aynı farklar geçerli esasen. Yeni fahrenheit doğrudan deri ve menekşe temalı bir parfüm olarak karşımıza çıkıyor. CH Men bu kokuya oldukça benziyor hatta. Biraz daha yanı olmayan, tatlı hali diyebilirim. Onu kullananlar varsa menekşe baskınlığından dolayı benzerliği anlayabilirler. Eski versiyonda belirli bir baskınlık yoktu. Gerçi deri kokusu hafiften esiyordu ve menekşe az da olsa etkisini sürdürüyordu ama bu deri-menekşe kombinasyonu yeni versiyonda oldukça abartılmış. Daha da ilgincini söyleyeyim mi? Üst notada çıkması gereken turunçgil kokuları yeni versiyonda alt notada kendini belli ediyor. :-) Tabiki bu turunçgil değil, harmanın karışımı bize böyle bir his veriyor. Acı turunçgiller hissi... En üzücü tarafı ise yeni versiyonun alt notalarında biraz yapaylık hissetmiş olmam. Eskisindeki kalite hissiyatı kesinlikle bu notada kayboluyor.

Genel bir yorum yapacak olursam, özetle şunu söylerim ki normal fahrenheit'ı destekleyen notalardan birçoğu yenisinde azaltılmış ve böylece birkaç nota ön plana çıkarılmış. Şahsi olarak eski fahrenheit'taki bütün notaların tek bir bedendeymiş gibi esmesi ve dengeli bir yapıya sahip oluşu benim için bu parfümü bir sanat eseri yapıyordu. Farkı şu şekilde anlatayım: Çok güzel bir besteyi icra eden bir senfoni orkestrasını dinlediğinizi hayal edin. İlk çaldıklarında mükemmelken ve bütün enstrümanları harika bir ahenk içinde seçebilirken, ikinci çaldıklarında fagotun sesinin çok yüksek çıktığını ve yine güzel bir müzik dinlemenize rağmen flütü, obuayı kaçırdığınızı hayal edin. Puanım 9,5'tan 8'5 oldu kısacası.

Aşağıdaki resimde ise Fahrenheit'ın şişe koleksionunu görüyorsunuz. Benim şu anda yorumladığım en soldaki şişe ve kıyaslamasını yaptığım eski versiyon ise en sağdaki şişe. Ortadaki şişenin çıktığı dönemde bir formül değişikliği yaşandı mı açıkçası bilmiyorum ama sadece şişe değişikliği de yapmış olabilirler. Hatta belki de formül değişikliği ilk olarak ortadaki şişeyle başlamış, soldaki şişeyle de sadece şişe tasarımı değiştirilmiş de olabilir. Ayrıntılı olarak bakmak lazım.



Yeni reklamını da böylece vermiş olalım

Kalite: 3/5 (ortalama üstü)   Kişisel Beğenim: 5/5 (çok iyi)

EKLEME (2006 Reformülasyonu)
Fahrenheit'ın bir kez reformüle edildiğini düşünüyordum ancak özellikle yabancı sitelerde dolaşan ve birden çok formül değişikliği olduğunu söyleyen efsaneler mevcuttu. Sanırım bu efsaneler doğru. Çünkü benim bu kayıtta yorumladığım fahrenheit 2013'te üretilmiş bir şişe. Yeni aldığım şişe ise 2009'da üretilmiş ve aralarında gerçekten dikkat edilebilecek bir formül değişikliği var. "Vintage" olarak belirttiğim kayıt ikisinden de farklı ve en eski şişelerden. Eğer diğer formül değişiklikleri de doğru ise  1988'de üretilen bu kokuda 94, 98, 06 ve 12'de 4 kez formülasyon değişikliğine gidilmiş. İlk üçü hakkında bilgim yok ama son formül değişikliğinden hiçbir şüphem olmadığını bildireyim.


Bundan dolayı size 2009'daki ile 2013'teki şişelerim arasında duyumsadığım farkları kısaca anlatmak isterim. Fiziksel olarak 2013 şişesi daha koyu ve üst taraftaki kırmızılık aşağıya daha fazla uzanırken 2009 şişesi daha turuncuya yakın. Koku olarak ise 2009 şişesi daha fazla mandalina ağırlıklı ve biraz daha yoğun sayılabilecek cinsten bir koku. Karakter olarak birbirlerine oldukça yakınlar ancak 2009 şişesi eski fahrenheit'a biraz daha benzer özellikler taşıyor. 2013 şişesi daha sabunumsu bir koku yayarken 2009 şişesi biraz daha ferah bir koku sergiliyor. 2013'teki menekşe ve deri baskınlığı 2009'da o kadar fazla değil ama bunun yerine çok baskın bir turunçgil kokusu var. Alt notaları birbirlerine oldukça benziyor. Tercih hakkım olsa sanırım 2013 şişesini seçerim. Çünkü 2009 şişesi o klasik fahrenheit havasından biraz uzak gözüktü bana. Puan verecek olsam 7,5-8 arası bir şey verirdim. Farkedilirlik olarak 2009 şişesi daha iyiken, kalıcılık olarak 2013 daha üstün ama hiçbirisinde en eski fahrenheit'ın kalıcılığı yok. Şişenizin üretim tarihini de alt tarafındaki 4 haneli koddan anlayabilirsiniz (3U04 = 2013).

2 yorum:

  1. Sayfanızdaki müzikler gerçekten harika.Ne kadar kaliteli bir zevke ve orantılı olarak karaktere sahip olduğunuzu gösteriyor. Hiç sıkılmadan yorumlarınızı okuyorum...

    YanıtlaSil
  2. Bu övgüleriniz için çok teşekkür ederim. Gerek müzik olarak gerekse de yorumlar olarak biraz faydam dokunabiliyorsa ne mutlu bana. :-)

    YanıtlaSil