Hermes - Terre d'Hermès Parfum (Pure)

"Parfüm gibi değil de özel olarak damıtılmış esansları sürmüşsünüz gibi..."

Tür: Eau de Parfum (Erkek)
Üst Nota: Greyfurt, portakal, perilla.
Orta Nota: Çakmaktaşı.
Alt Nota: Odunsu notalar, asilbent, yosun.
Burun: 
Jean-Claude Ellena
Şişe: Philippe Mouqet
Yıl: 2009


Muhtemelen bu incelemeyi okuyacak insanlar Terre hakkında biraz bilgi sahibidir. İnternette araştırmıştır ve her yerde onun bir sanat eseri olduğunu okumuştur. Alanında tek olduğunu, koku dünyasında bir çığır açtığını ve mükemmel kalitede olduğunu... Peki doğru mu bunlar? Yoksa sadece abartılardan ibaret saptırmalar mı? Birkaç kişi övdü diye herkes kendini bu parfümü beğenmek zorunda mı hissediyor? Yoksa şişirilmiş bir balon mu Terre?

Merak etmeyin, yukarıda saydıklarımın hepsi doğrudur. Terre bir sanat eseridir, alanında tektir ve koku dünyasında olmasa da parfüm piyasasında bir çığır açmıştır. Sakın hemen bir yerden sipariş vermeye kalkmayın. Çünkü Terre'nin genele hitap gücü çok kötüdür. Bugün Türkiye'de X şarkıcısının Mozart'tan ya da Dede Efendi'den fazla tercih edilmesi gibi bir şeydir bu. Açık bir şekilde söylüyorum ki, bu kadar kaliteli esansların bir araya geldiği başka bir parfüm koklamadım. Bunun sebeplerinden birisi parfümün EDP formatında olması tabiki ama kokladığım hiçbir EDP de bu kadar kaliteli esanslara sahip değildi. Terre'ye özel olarak uzun bir inceleme yapacağım.

Kokumuza geçmeden önce tahmin ettiğim bir şeyi bildirmek isterim. Bu parfüm için yorumu okuyanların muhtemelen birçoğu Terre'nin EDT formatını denemiş ve bu formatını da merak edenlerden oluşmaktadır. Bu yüzden analiz etmeden önce bu iki parfümün kesinlikle aynı olmadığını, hele hele EDP formatının EDT'nin daha farkedilir hali olmadığını üstüne basarak vurgulamalıyım. Hatta EDP ve EDT formatlarının birbirlerine benzer başka parfümler olduğunu bilseniz iyi edersiniz. Sonunda tekrar bu konuya döneceğim.

EKLEME: Eskiden koklamış olduğum EDT ile yeni almış olduğum EDT arasında büyük bir farka şahit oldum. Ya Hermes bir formül değişikliğine gitti ya da her şişede aynı standardı tutturamıyor. Daha ayrıntılı bilgi için EDT versiyonuna yazmış olduğum incelemeyi de okumanızı öneririm.

İlk sıktığınızda Terre'yi burnunuz yanacaktır. Çok acı bir koku geliyor ve kesinlikle asidik yoğunlukta bir koku. Greyfurt ve portakal kabuklarındaki tüm asidi kolunuza sıkmışsınız gibi... Ancak o kadar doğal ve o kadar kaliteli ki hayretler içinde bırakıyor insanı. Yukarıda okuduğunuz harman birçok farklı siteden aldığım ve kendi yorumlarıma da uyan bir harman. Açıkçası resmi şekli nedir, bilmiyoruz. O yüzden oraya çok da güvenmeyin. Üst nota için yazılanlar bana çok gerçekçi geldi. Özellikle bu turunçgil deneyiminin yanına bir yeşilimsi koku eşlik ediyor. Muhtemelen perilla (shiso) bu olmalı. Üst nota bu acı etkisini hiç kaybetmediği gibi hafiften bir tatlılık da taşımıyor değil. Eğer burnunuz çok hassas değilse bunu alamazsınız. Asidik kokuların yanında sanki portakal kabuğunun tatlı havası da var. Açıkçası, sanki gerçekten portakal ve greyfurt kabuğunun esansını kokluyormuşum gibi hissediyorum. Sanki içinde hiç alkol yok. Bir süre sonra bu turunçgillerin kabuklarıyla sınırlı kalmayıp, meyvelerin içlerine girmeye başlıyorsunuz. Greyfurt acı tadını verirken, portakal hafiften şekerini veriyor kokuya. Tabi son bölümlerde alt notalardan da destekler gelmeye başlıyor.

Normal Terre'deki gibi üst notanın sonları aslında değişkliğe uğramıyor. Orta ve alt nota da aynı şekilde devam ediyor. Alt nota daha tatlımsıyken, sonlarda daha da acılaşarak EDT formatındaki Terre'ye benziyor. Orta notayı analiz edecek olursak, pek fazla bir şey alamıyoruz. Çakmaktaşı diye geçiyor ama kesinlikle normal Terre'deki toprağa benzetilen koku gibi değil EDP formatı. Zaten en büyük farklarından birisi de bu. Eğer o toprak kokusu hoşunuza gidiyorsa EDP'de çok fazla bulamayacaksınız bunu.

Odunsu notalar, yosun ve asilbent geçiyor birçok yerde alt nota olarak. Eğer varsa bile bunlar çok az miktarda bulunuyorlar. Asilbent biraz daha baskın olabilir ama üst ve orta nota ne ise alt nota da o şekilde. Turunçgil kokusuyla başlayan parfüm, turunçgille de sonlanıyor. Eğer ilk kez Terre'yi araştıran birisi varsa sakın diğer turunçgil kokuları ile karıştırmasın. Çünkü bu turunçgil parfümleri arasında en farklı olanı ve kimseye benzemeyeni. Bunu sadece koklayarak anlayabilirsiniz. Alt nota biraz daha tatlı bir hale gelerek diğer notalardan ayrılıyor desem yeridir. Hatta Terre (EDP) için bir koku bulsaydım ona benzeyen, şekerli greyfurt suyu kokusu derdim. İnanın bana çok benziyor ama ondan daha da yoğun bir koku.

Gelelim EDP ile EDT arasındaki büyük bazı farklara. Bildirmeliyim ki EDT versiyonunu uzun süreli kullanmadım ama farkını çok iyi biliyorum. Terre deyince herkes toprak ve turunçgil kokusunu duymuştur. Ben bu konuda benzetmemi şu şekilde yapıyorum: EDT formatında kuru toprakların içinde kalmış ve günlerce beklemiş greyfurt kabukları kokarken, EDP formatında yağmuru çekmiş olan nemli toprak içinde kalmış ve günlerce beklemiş greyfurt kabukları var. Toprak kokusunun kuruluğunu istiyorsanız lütfen EDT alın. Hatta toprak kokusu arıyorsanız EDT'ye bakın. EDP bu açıdan kesinlikle farklı bir parfüm. Çok yoğun turunçgil ağırlığı olan bir parfüm. EDT'de kuru bir koku varken ki bu çakmaktaşı dediğimiz koku, turunçgiller buna eşlik ediyor. EDP'de doğrudan turunçgil var, toprak kokusu yok.

EDP'nin en farklı özelliği ise kalıcılığı yüksekken, farkedilirliğinin zayıf olması. Şaşırmayın bu duruma ama EDT versiyonu kesinlikle daha farkedilir bir parfüm. EDP teninizden ayrılmıyor bile. Bunun dışında defalarca vurguladığım gibi acı olduğu kadar tatlı bir havası da olan bir parfüm. Bunun getirisi de parfümün boğucu olması. Eğer ki uzun süreli kullanırsanız sizi çok yoracaktır. Sırtınıza yük olacak ve onu taşıyamayacak konuma geleceksinizdir. Bu yüzden birden çok parfüm kullanan insanların arada kullanacağı parfüm olarak kalmalı. Her gün kullanmaya katlanamayabilirsiniz. Bir diğer farkı da EDT'den, neredeyse her mevsimde kullanılabilecek düzeyde olması. Önerim kıştır ama diğer mevsimlerde de sırıtmaz.

Birçok yerde ten uyumu derler kokulara ama açıkçası ben kokuların tenlere göre çok da farklılaştığına inanmam. Özellikle EDT'ler için böyle düşünüyorum. Daha çok insanın karakterine göre parfümleri yakıştırdığımız için böyle hissediyoruz. Ancak EDP formatındaki parfümler için bu görüşümü sürdüremem. Çünkü esans oranı arttıkça kokular doğal olarak ten de seçebilirler. Terre Pure bu konuda gayet de değişken olabilecek bir harman. Ben bu parfümü elbiselerinize sıkmanızı önermem. Çünkü bu bir ten parfümü ve sizin kimyanızla birlikte kokması gerek. Genel olarak özetlersem; uzun süreli olarak kullanması zor olan, boğucu olan, genele hitabı zayıf olan, kalıcılığı yüksek, farkedilirliği düşük olan ama inanılmaz derecede kaliteli olan bir parfüm Terre d'Hermes Pure. Diğer parfümler gibi değil de sanki kokuların özünü üzerinize sürmüşsünüz gibi.

Kalite: 5/5 (çok yüksek)   Kişisel Beğenim: 4/5 (normal)

5 yorum:

  1. Bu ayrıntılı ve her haline değinilmiş yorum için teşekkürler. Bu blogger da bir hayli ayrıntılı açıklamış Hermes'i

    http://www.anosmi.com/search/label/Hermes?m=0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Terre'nin birçok yerde incelemesi bulunabiliyor. Ben de sadece böyle kaliteli bir kokuya ekleme yapmak istedim.

      Sil
  2. dior homme intense ile bu parfüm arasında gidip geliyorum.Siz ne düşünürsünüz?ayrıca kalıcılık yoğun olmasına rağmen farkedilebilirlik az demişsiniz.bu biraz daha açar mısınız.

    YanıtlaSil
  3. dior homme intense ile yakından uzaktan benzer değil, çok farklı parfumler. Hermes daha maskulen daha acı bir koku iken dior daha soft sıcak bir koku. ikisini de kullanıyorum ama hermes daha güzel bir koku. kalıcılıkları neryedeyse aynı ama hermes bir tık daha önde diyebilirim.

    YanıtlaSil