Jean Paul Gaulter - Classique X Collection (EDT)

"Fazla kirli ve yağlı yapısı biraz can sıkıyor."

Tür: Eau de Toilette (Kadın)
Üst Nota: Bergamot, mandalina.
Orta Nota: Afrika portakalı çiçeği, şakayık, iris.
Alt Nota: Vanilya, Virjinya sediri.
Burun: Jacques Cavallier
Yıl: 2010

Çok taze bir portakal çiçeği ve turunçgil açılışıyla başlıyor parfümümüz. Kesinlikle feminen bir açılışa sahip ama öyle boğucu bir feminen değil. Turunçgiller alttan çiçeklerle destekli durumda. Zaten bir süre sonra da bu çiçekler baskınlığını artırıyor. Biraz yağlı bir yapısı olduğunu ilk dakikalardan itibaren hissettiriyor.

Orta nota tam olarak çiçekler üzerine kurulu. Feminenlik iyice artıyor. Alttan bütün parfümü destekleyen bir vanilya kokusunu duymak için çok geç kalmıyorsunuz burnunuz hassassa. Portakal çiçeği kokusu parfümün teması halinde ilerliyor. Şakayık ise feminenliği sağlayan en önemli faktörlerden birisi durumunda. İçerisinde var mı kesin emin olmasam da ben şakayık ya da gül benzeri bir koku aldım. Harman çok karışık olmadığı için her esansı rahatlıkla hissedebilirsiniz. Hatta deneyimli bir burna sahip olmanıza bile gerek yok. Orta notanın son eklenen elemanı ise iris. Üzülerek söylemeliyim ki şakayık (ya da gül) ve portakal çiçeğinin karışımının baskınlığını azaltması bence parfüme zarar vermiş.

Alt notada ise vanilyaya merhaba diyebilirsiniz. Kokunun formu bozulmadan vanilya ekleniyor sadece ki bu da kokuyu oldukça değiştiriyor. Parfümlerde çok sevmem vanilyayı. Portakal ekşiliği hiç eksilmiyor kokudan. Odunsu bazı kokular da alt notaya eşlik ediyor ama çok bir değişiklik söz konusu değil. Sadece parfüm hafifliyor o kadar.

Kesinlikle zarif bir parfüm olduğunu söyleyemem. Koku kirli bir koku ve yağlı. Üstelik çiçeksi bir teması olmasına rağmen böyle. Denge bakımından da zayıf. Çünkü esanslar birbiriyle alakasız ilerliyor. İris bir yerden çıkarken, vanilya diğer taraftan fırlıyor, portakal çiçeği bunları dizginlemek için çaba gösteriyor, şakayık ise kendi halinde duruyor. Ben çiçeksi ve portakal kokulu bir parfüm arıyorum diyenler deneyebilir. Deneyimsiz kadın kullanıcılar için ilgi çekici bir parfüm olabilir. Şahsen bir kadında duysam burun bükmem ama çok da kaliteli bulmam. Ucuz marka parfümlerden biraz daha kaliteli bir parfüm. Özetle portakal çiçeği temalı bir parfüm. Günlük kullanıma oldukça uygun ve insanı çok boğmayan bir yapısı var. 20-25 arası bayanlara oldukça uygun bir parfüm. Genele hitap anlamında erkeklerin de çok hoşuna gideceğine inandığım bir koku. Yaz-ilkbahar için ideal ama yağlı yapısından dolayı diğer mevsimler de kullanılabilir. EDP versiyonu belki daha ağırdır, denenebilir.

2 yorum:

  1. Selam, blogunuzu şimdi farkettim, ilgimi çeken parfümlerle ilgili bir tarama yapıyorum şu an sitenizde. Acaba jpg intense ı yorumlanabilir miniz? Gerçi onda ill başlangıçta çok baskın şeker ve nar kokusu var, biraz "kirli" bulabilirsiniz :) ama yine de yorumunuzu merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlamayı bekleyen otuza yakın parfümüm var ve haliyle bir parfümü incelemek çok uzun zaman alıyor. O yüzden söylediğiniz parfüm tesadüfen elime geçerse belki incelemesini ön sıraya alırım ama şimdilik zor gözüküyor. İlginiz için çok teşekkürler.

      Sil