Gucci - Gucci by Gucci

"Gucci kalitesine oldukça yakışan, iyi bir çiçeksi parfüm."

Tür: Eau de Parfum (Kadın)
Üst Nota: Guava, armut.
Orta Nota: Tiare çiçeği.
Alt Nota: Paçuli, misk, bal.
Burun: Ilias Ermenidis
Yıl: 2007

Bazı moda markaları vardır ki sırf parfüm çıkartmış olmak için çıkartır. Normal kalitede parfümlerdir bunlar ve müşterisi de boldur ama bazı markalar vardır ki gerçekten parfüm yapmak onların içlerinde vardır. Bence Gucci de bu ruha sahip markalardan birisi. İşin iç yüzünde neler dönüyor, bu firmalar arasında nasıl bir fark var bilmiyorum ama muhtemelen bazıları bu işe gerçekten özen gösteriyor. Eğer biraz deneyimliyseniz parfüm piyasasında bilirsiniz ki Gucci'nin parfümlerini daha ilk baştan kokladığınızda size o kalite hissiyatını verir ve bu parfümün sonlarına kadar devam eder. Gucci by Gucci'nin küçük bir "tester"ı da son zamanlarda şans eseri elime geçti ve gerçekten ilk kokladığım andan sonuna kadar oldukça beğendim. Sitede de belirttiğim gibi kadın parfümleri için yaptığım yorumlar doğal olarak erkek parfümlerindeki deneyimim kadar üst düzey değildir. Çünkü kadın parfümlerini üzerimizde kullanmak pek mümkün olmuyor ama yine de elimde bulunan birçok "tester" kadın parfümü varken bunlara dair görüşlerimi de paylaşmazsam kendimi bencil gibi hissediyorum. Bu bilgiyi de verdikten sonra parfümümüze geçebiliriz.

Döküm şişesinin kapağını ilk açtığımda doğrudan bir meyve kokusuna rastladım. Armut kokusunu alabiliyorsunuz ama guava o kadar da alışıldık bir koku olmadığı için notalarında gördüğünüzde alabiliyorsunuz. Net bir şekilde söylüyorum ki çok kaliteli meyve esansları kokluyorsunuz bu bölümde. Sadece bu bölüm için bile parfüm sizi tesiri altına alabiliyor. Sürdüğünüzde de güzel bir açılışı var. Çoğu parfümdeki gibi kalitesiz ama cezbedici bir açılış değil, hem cezbedici hem de kalite hissiyatı yüksek bir açılış. Çok doğal bir armut kokusu sizi karşılıyor. Ekşimsi bir meyve açılışı var ve sanki içerisinde ananas da var ama dediğim gibi bunun guava olduğunu sonradan anlıyorsunuz. Özetleyecek olursam hafif ekşimsilik barındıran, oldukça sulu bir meyve açılışı ve kalite olarak kesinlikle tam puan alabilecek cinsten. Mükemmel bir üst nota.

Orta notaya baktığımızda tiare çiçeği diye bir şey var ve ne olduğunu bilmiyorum. O yüzden hissiyatlarım yönünde açıklamalar yapacağım. Öncelikle belirmeliyim iki nota arasındaki geçişi açıklamaya çalışsam örnek vereceğim parfümlerden birisi bu olurdu. Çoğu parfümde notalar arasında saçma sapan geçişler olur ama çok az parfümde bir alttaki notanın üstteki notayla bir senkron yakaladığını görürüz. Bunu bir dans gibi düşünürseniz, partnerlerin birbirleriyle uyumu ile notaların uyumu da aslında aynıdır. Meyvelerimiz çok iyi bir ritimde sahneden çekilirken çiçeksi bir koku karşımıza çıkıyor. Papatya yaprağı gibi, nergis gibi ama onlar kadar iddialı olmayan bir çiçek kokusu bu bölüm. Açık bir şekilde söylemeliyim ki eğer bu tiare çiçeği denilen çiçekse oldukça elegant bir kokuymuş. Üst notaya göre tek eksisi çok ama çok az bir sentetiklik hissedilmesidir. Genel olarak eksisi ise orta notanın çok sade olması. Yani hakikaten tek bir çiçek kokusu geliyor ve buna eşlik eden başka kokular yok. Aslında bunu ilk gördüğümde çok tekdüze ve sıkıcı bir orta nota bekliyordum ama işte burada işi kurtaran Gucci'nin kalitesi olmuş çünkü üst notadaki meyve kokuları uzun bir süre tiare çiçeğimizi yalnız bırakmıyor. Daha da ötesi meyve kokularımız sahneden çekilmeden önce alt notalar hafiften sahneye çıkıyor ve neredeyse müthiş bir kareografi eşliğinde tiare çiçeği bize şölen sergiliyor. Özetle, bu kadar az esansla orta nota ancak bu kadar güzel kurtarılabilir diyor Gucci ve gerçekten orta nota tabirini tam olarak bize yaşatıyor.


Alt nota benim parfümdeki en beğenmediğim bölümü oldu ne yazık ki. Çünkü yapı itibariyle oldukça sönük kalmış. İyi taraflarından bahsedecek olursak yine harika nota geçişi ile başlıyor alt notamız. Orta notadaki enfes çiçek şöleni artık ritmini yavaşlatırken alt notadaki esanslarımız ön plana çıkmaya başlıyor. Orta notada ön planda olan çiçek kokumuz aslında sahneden ayrılmıyor, sadece bu sefer o arka tarafta kareografiye eşlik ediyor. Neredeyse bütün kadın parfümlerinde olduğu gibi alt notada bir tatlılaşma söz konusu ama artık bu parfümde de vanilya kullanılsaydı gerçekten sinirim bozulacaktı. Bal kullanmışlar ve genel olarak tatlı bir bal ama diğer notalardaki kalite hissiyatından sonra biraz sentetiklik barındıran bir koku olması kötü olmuş. Misk kesinlikle doğru bir seçim bu bölümde ve biraz yeşil notalar da alıyorsunuz. Aslına bakarsanız iyi niyetlerle seçilmiş kokular ama beklentimiz çok yüksek olduğundan biraz hayal kırıklığına uğruyoruz. Piyasa parfümlerine göre değerlendirirsem bence yine çok iyi bir alt nota.

Bütün yazdıklarımı son sözlerle özetleyeyim. Şahane bir üst nota, oldukça iyi ama biraz sıkıcı olabilecek bir orta nota, rakiplerine göre çok iyi ama kendi gidişatına göre kötü bir alt nota... Notalar arasındaki geçişler mükemmel, kalite hissiyatı oldukça yüksek ve elegant... Bahar başta olmak üzere her mevsime, her türlü ortama, her ten rengine, 25-35 yaş arasına uygun. Söyleyecek çok şeyim olduğundan çenemi tutamadım ama bir şeyi belirtmek zorundayım. Bu kadar övdüm parfümü ama zannedilmesin ki gelmiş geçmiş en iyi kadın parfümünden söz ediyorum. Abartıya kaçmayalım yani; sadece oldukça iyi bir parfüm diyelim. ;)

2 yorum:

  1. Bu yorumdan sonra koklamak lazım;)

    YanıtlaSil
  2. imza parfüm arayışında olduğumdan sırf bu yorum yüzünden bu parfümü alacağım ve kimbilir kaç kişi alacak Gucci sana minnettar :) yalnız yorumların gerçekten kayda değer, bu işten anlıyorsun ve kadın parfümleri hakkında lütfen daha fazla yorum yap, bize lazımsın :)

    YanıtlaSil