Christian Dior - Fahrenheit Cologne

"Fahrenheit'a olan saygım adına nazik konuşuyorum: Çakmalarına bu kadar yaklaştığı için tebrik ederim."

Tür: Eau de Cologne (Erkek)
Üst Nota: Sicilya mandalinası, Kalabriya bergamotu, limon.
Orta Nota: Fransız menekşesi, paçuli.
Alt Nota: Haiti vetiver,, Virjinya sediri, muskat, kimyon.
Burun: Francois Demachy
Yıl: 2015

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki ben Francois Demachy'ye baya baya uyuz oluyorum. Dior'un elindeki bütün kokuları reformüle ederek hepsinin güzelim tadını bozdu bence. Özellikle Fahrenheit serisinin iyice suyunu çıkardı ve keriz avına başladılar Dior ile birlikte. Nasıl olsa Fahrenheit aşıkları yeni parfümü alırlar, ikinci şişelerine geçmeden de piyasadan kaldırır ve yeni bir versiyonunu çıkartırız düşüncesinden başka bir şey olmayan Fahrenheit'lar türedi. Lütfen orijinal Fahrenheit harmanına açın bir bakın ve sonra Cologne versiyonuna bakın. Fahrenheit'ı eşsiz kılan o küçük dokunuşların hepsi yok ediliyor. Önce reformüle versiyonunda yok ettiler şimdi de yeni versiyonlarında iyice siliyorlar. EDP formatlı iğrenç versiyonundan bahsetmiyorum bile. Fahrenheit 32 de her ne kadar kötü olsa da en azından orijinalinden çok uzak olduğu için saygı duyabileceğim bir koku ama EDP formatı ve Cologne formatları sözde bir şekilde özünde orijinalin DNA'larını taşıyor. Çoğu okuyucu belki ilk Fahrenheit'ı bilmiyordur ama size şu kadarını söyleyeyim ki bir sanat eseriydi. Önce onu katlettiler ama neyse yeni versiyonu da idare ederdi. Sonra oyuncak gibi sürekli formülleri değiştirmeye başladılar. En son da farklı isimlerle ürettiler. Bugün Cologne versiyonunu inceliyorum. Bu incelememde size parfümü nota nota betimlemeyeceğim çünkü bu parfümü almak isteyen muhtemelen Fahrenheit'ı bilen kişidir. O yüzden önce açın Fahrenheit'ın hem eski hem de reformüle versiyonu için yazdığım yorumları okuyun. Sonrasında Cologne versiyonunu okursunuz çünkü bu yazıda mevcut Fahrenhet (reformüle) ile Cologne arasındaki farklara değineceğim.

Kapağından kokladığınızda Fahrenheit'ı gerçekten andırıyor. Açıkçası ilk başta heyecanlanıyorsunuz belki ilk versiyonuna yakın olmuştur diye. Ne yazık ki alakası yok. Yakın olmadığı gibi reformüle versiyonunda değişen şeyleri daha da ön plana çıkarmışlar. Fahrenheit'ın o acımsı tarafını daha da artırmışlar sanki. Bunu da turunçgil kokularını patlatarak yapmışlar. Zaten Fahrenheit açılışı oldukça serttir ama zamanla yumuşar. Özellikle deri kullanımı ile yumuşar ve biraz sabunsu bir kıvamda burna daha güzel kokar. Cologne versionunda deriyi kaldırmışlar ve kokunuz yumuşamıyor. Biraz daha akuatik bir Fahrenheit gibi kokuyor ama Fahrenheit'ı böyle akuatik gibi kalıplara sokmaya çalışmak zaten baştan başa büyük bir hata. Reklamına bile baktığınızda her mevsimde, her hava koşulunda çekilmiş bir reklam filmi görürsünüz. Çünkü o bambaşka bir kokudur. Bir tarafını patlatmaya bence hiç gerek yok. Öyle bilmem ne bargamotu, X sediri, Y vetiveri diyerek olmuyor Fahrenheit ruhunu yakalamak.

Açılış çok sert turunçgil kabukları kokuyor. Bargello'nun ürettiği açık Fahrenheit'ın aynısı. Kimse kusura bakmasın ama piyasaki açık Fahrenheit'lardan hiçbir farkı yok. Kesinlikle sentetik kokan bir koku. Derin koklayın nanemsi bir koku boğazınızı yakar. Bir süre sonra paçulinin etkisini görebiliyorsunuz ve Fahrenheit'a ait olmayan bir hava bu. Menekşe kokusu yine belli tabiki. Menekşe de olmasa zaten Fahrenheit havası gelmeyecek. Çok sade bir orta nota. Sert bir paçuli ve menekşe. Emin olun zaten açık parfümler de bu kısmını taklit etmeyi biliyor. Tebrik ederim Francois Demachy! Bargello'nun taklidini güzel yakalamışsın. Sevgili okuyucular Fahrenheit'ın özündeki kokuyu yansıtıyor Cologne versiyonu orta nota olarak ama destekleyici esansların hepsi ortadan kaldırılmış. Zaten bu yüzden sahte gibi kokuyor. Alt notaya geçtiğinde ise hiçbir esansı doğru düzgün almıyorsunuz. Çok silik yapıda oldukları için orta notanın baskın karakteri devam ediyor. Orta notadaki o yüzeysel Fahrenheit kokusu aynen devam ediyor. E sen amberi, deriyi, miski kaldırırsan alt notadan böyle dımdızlak kalır zaten kokun. Tamam anlıyorum bu EDC formatında bir parfüm ama en azından biraz yumuşaması gerekirdi. Ayrıca Fahrenheit'a özgü olan ve kimisinin petrole, kimisinin salatalığa, benimse 9 voltluk pilin kutbuna benzettiğim o kokuyu da ben çok alamadım. Hakkında yabancı sitelerde yorum bulması zor ama bir kesim çok beğenmiş ve özellikle Fahrenheit'ın ilk versiyonuna çok benzetmişler. Bunu nasıl yaptılar bilmiyorum ama bence ilk versiyonla çok farklılar. İlk versiyonundaki destekleyici dokunuşlar bunda kesinlikle yok. Deri kokusunu kaldırdılar diye ilk versiyona benzetilmesi saçma bence.

Özetle Fahrenheit aşığı birisi olarak aldığıma pişmanım. Normalini almak çok daha mantıklı olacaktır. Hiç bilmeyen için yine enteresan bir koku ama. Bir de hiç kolonya gibi kokmuyor. EDC formatındaki bir kokudan daha zarif kokmasını istersiniz. Bu aksine sert ve çarpıcı bir koku. Beni asıl rahatsız eden ise gerçekten hiç kaliteli kokmaması. İkinci büyük sorunu ise ilk baştaki çarpıcı kokunun bir türlü yumuşamaması. Yapı olarak orijinal Fahrenheit'a oldukça yakın olduğunu söyleyebilirim. Sadece esans sayısı iyice azaltılmış bir Fahrenheit. Bu da zaten sizde çakma Fahrenheit hissiyatı doğuruyor. Kısacası sentetik, eksik ve olmamış bir koku. Tek özelliği farklı olması diyeceğim ama o da zaten Fahrenheit'a ait bir özellik. Dolayısıyla Cologne'nin size kattığı hiçbir yenilik yok. Daha freş, daha akuatik yapalım derken Fahrenheit'ın düm dengesini bozmuşlar yani. Öyle yazlık falan da beklemeyin hiç. Bildiğiniz Fahrenheit gibi yine. Bir EDC'ye göre kalıcılığı ve farkedilirliği iyi. Özellikle ilk yarım saat çok parlıyor. Fahrenheit kullanıyorsanız bence hiç kör alışla Cologne denemeyin. Bir mağazada bulabilirseniz deneyebilirsiniz. Eğer koleksiyon seviyorsanız alın çünkü ömrünün uzun olacağını tahmin etmiyorum. Yine sıkıp kullanabilirsiniz sorun olmaz. Neticede Fahrenheit...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder